Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z rejonu Kampania.
ill gusto italiano

Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, lecz jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
przepis na prawdziwą włoską pizzę   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak ściśle mówiąc ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd więc wziąć kreatywny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – naprawdę należałoby dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.